Naujienos

Naujoji Upkarma – jau čia!

Po dviejų mėnesių ne visada intensyvaus darbo ir beveik dveji metai po pirmosios upkarmos versijos paleidimo, džiaugiuosi galėdamas jums pristatyti naująją upkarmos versiją kodiniu pavadinimu upkarma2. Šiame įraše pabandysiu apžvelgti svarbiausius pasikeitimus bei patobulinimus naujojoje versijoje.

Patikimumas

Patikimumo poreikis buvo svarbiausia priežastis naujosios versijos kūrimui. Upkarmos viduriai buvo perrašyti visiškai iš naujo. Jei senojoje versijoje iškilus nesklandumams netgi ne visada būdavo įmanoma suprasti, kas atsitiko, tai naujosios versijos kodas – ištestuotas ir stabilus, taškai priskaičiuojami greičiau: ne per pora minučių, bet per keletą sekundžių. Upkarma taip pat iškelta į naują, atskirą virtualų serverį.

Dėl tam tikrų pokyčių boto viduje iš dalies pasikeitė žinučių formatas, jis pasidarė kiek griežtesnis. Tai buvo būtinas žingsnis tam, kad būtų išspręstos klaidos, kai netyčia duodama per daug karmos ar duodama ne tam žmogui.

Taip pat karmos nebeduoda originalių žinučių su #upkarma retweet'ai – tokiu atveju upkarma suveikdavo atvirkščiai. Dėl šio pasikeitimo migruojant į naująją sistemą karmos taškų galėjo sumažėti – visi buvę retweet'ai taip pat buvo pašalinti.

Daugiau informacijos, ypač apie formato pasikeitimus, galite rasti Upkarmos gide.

Nors visi norėtume, kad klaidų nebūtų, jų gali pasitaikyti, ypač pradžioje. Todėl labai prašau apie bet kokius nesklandumus pranešti ir pažadu juos pasistengti ištaisyti.

Statistika

Senąjį tinklalapį sudarė vos vienas puslapis su gautų taškų topu. Nors tai – pats upkarmos pagrindas, turėti daugiau įdomios statistikos – visad smagiau. Todėl naujojoje upkarmoje pasistengiau ir tuo atžvilgiu – dalį jos galima rasti vartotojų profiliuose, o bendrą statistiką – jai skirtame puslapyje.

API

Yra gerų žinių ir programuotojams. Jei senojoje upkarmoje API buvo „paslėpta“ funkcija vien tik su gautu taškų topu, su šia versija atkeliavo pilnavertiškesnė API.

API skirta tik skaitymui, ir kol kas nėra filtravimo, rikiavimo ir panašių funkcijų. Iš esmės ji skirta ne daryti užklausas realiu laiku, o periodiškai pasiimti visus duomenis, o tada jau jūsų reikalas, ką daryti su jais.

Tai – dar ne pabaiga

Senoji upkarma reikšmingų atnaujinimų nesulaukdavo ir iš esmės nugyveno visą savo gyvenimą nepasikeitusi. Su upkarma2 nežadu sustoti prie to, ką turime šiandien – sistema turėtų būti tobulinima toliau. Dėl to kviečiu sudalyvauti upkarmos tobulinimo apklausoje (jos atsakymai – vieši).

Ačiū!

Nors mėgstu vadinti save vieninteliu upkarmos kūrėju, tai – ne visai tiesa. Nuoširdžių padėkų ir jūsų karmos taškų verti šie žmonės:

  • Ieva (@LaimesKudikis), sukūrusi naująjai upkarmai dar gražesnį logotipą su be galo mielu personažu (kodinis vardas: hashzuikis)
  • Simonas (@simukis), begalę laiko praleidęs padėdamas man narstyti tamsiausius CSS užkampius.
  • @NePosas, be kurio pradinės idėjos upkarmos nebūtų apskritai.

O taip pat visi aktyvūs upkarmos dalyviai, dalinantys taškus, siūlantys idėjas ir kitaip prisidedantys prie vystymo. Dėkui jums!